Recursos i materials
En aquest apartat es recullen recursos i materials que oferim des de Context.
Recursos i informació per a professionals dels trastorns alimentaris
Lectures recomenades
Anderson G, Frank, Sweezy, Martha, Schwartz C Richard. Sistemas de familia interna. Manual de habilidades. 2019 Barcelona.Ed. Eleftheria. ISBN:978-84-120143-9-6.
Explora com les diferents parts de la nostra psique poden influir en el comportament i les emocions. El manual ofereix tècniques i habilitats per identificar i integrar aquestes parts, promovent el creixement personal i la sanació emocional.Berne, Eric, ¿QuÉ dice usted despues de decir hola? 2002 Ed. Literatura Random House. Col. Mitos de autoayudaISBN 9788439708667.
A través de l’anàlisi transaccional, Berne mostra com els “guions de vida”, formats durant la infantesa, influeixen en les nostres relacions i decisions al llarg de la vida.Bell Lorraine, Rushforth Jenny. Superar una imagen corporal distorsionada. 2010 ES Alianza Ensayo. ISBN 9788420669700.
Ofereix estratègies per millorar la percepció del propi cos, abordant els pensaments negatius i promovent l’autoacceptació. Proporciona eines pràctiques per construir una relació més saludable amb la pròpia imatge.Dolto, Françoise. La causa de los adolescentes. 1990 Barcelona. Seix Barral. ISBN 9788432246425.
Analitza el desenvolupament emocional dels adolescents i defensa la seva necessitat d’independència i expressió. Dolto destaca la importància de la comprensió i el respecte cap als joves durant aquesta etapa de creixement.Erskine G, Richard, P.Moursund, Trautman L, Rebecca. Más allá de la empatía. Bilbao. Desclee de Brouwer. ISBN 9788433025722.
Explora la importància de l’empatia en la teràpia, però subratlla la necessitat d’anar més enllà, integrant la relació terapèutica i la resposta emocional del terapeuta per afavorir la curació i el creixement personal del pacient.Jurist Elliot. Mentalizando emociones. 2022 Bilbao Desclee DeBrouwer ISBN 9788433031662.
Explora el procés de la mentalització, és a dir, la capacitat de comprendre i interpretar els propis estats mentals i els dels altres. El llibre ofereix eines per millorar la regulació emocional i les relacions interpersonals mitjançant l’autoconsciència i la comprensió emocional.
Recursos per a famílies i persones afectades
- Lectures recomenades
Panicello, Victor. Que sents quan no sents res. 2016 ES. Claret ISBN 9788498469943.
Narra la lluita de joves amb problemes emocionals i de salut mental, explorant la incomunicació i la importància del suport mutu.Revenga, Juan. Adelgázame, miénteme.2015 ES. Ediciones B. ISBN 997788466656351.
Aquest llibre desmunta els mites de les dietes miracle i critica la indústria de l’aprimament, oferint una visió realista sobre la salut i l’alimentació.Riera i Alibés, Ramón La conexió emocional. Barcelona ISBN 9788499211688.
Formació i transformació de la nostra manera de reaccionar emocionalment.Analitza la importància dels vincles afectius per al benestar psicològic i com la desconnexió emocional pot afectar la salut mental.2011.Riera i Alibés, Ramón L’ herència emocional: Viatge als sentiments invisibles.2019 Es. Editorial la Campana. ISBN 99788416863624.
Analitza com les emocions i traumes familiars es transmeten entre generacions i ofereix estratègies per transformar aquestes dinàmiques per al creixement personal.Orbach, Susie. La tiranía del culto al cuerpo. 2010, Barcelona. Paidós Ibérica. Colección Contextos. ISBN 97884493323850
Examina la pressió social per assolir ideals de bellesa, analitzant les conseqüències com trastorns alimentaris i baixa autoestima, i promou l’autoacceptació i la salut emocional.Obach, Susie. Come lo que te pida el cuerpo.2002 Barcelona.Penguins Books LTD.ISBN: 84-7901-845-3.
Promou l’alimentació intuïtiva i l’autoacceptació. L’autora anima a escoltar les necessitats del cos i a superar les dietes restrictives, fomentant una relació positiva amb el menjar i la imatge corporal.
Organitzacions de suport
ACAB (Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia):
https://www.acab.org
Ofereix recursos i suport per a famílies, incloent línies d’ajuda, guies informatives i articles sobre la prevenció i el tractament dels trastorns alimentaris.FEACAB (Federació Espanyola d’Associacions de lluita contra l’Anorèxia Bulímia):
https://feacab.org
Proporciona informació i suport a les famílies i persones afectades per trastorns alimentarisAETCA (Associació Espanyola per a l’Estudi dels Trastorns de la Conducta Alimentària):
https://www.aeetca.com
Dedicada a la investigació i difusió de recursos per a famílies i professionals sobre els trastorns alimentaris.
Videos educatius
Els següents curts d’animació , tot i no tractar directament sobre trastorns alimentaris, aborden temes rellevants per a la comprensió emocional, la pressió social i la relació amb el cos. A través de les seves narracions, aquests curts ressalten la importància d’acceptar-se a un mateix, un aspecte clau en la recuperació dels TCA. A més, il·lustren com les expectatives familiars i socials poden influir en les decisions i la identitat personal. També tracten les lluites emocionals dels personatges i el seu camí cap al creixement, mostrant que és possible superar obstacles i promovent un missatge d’esperança i autoacceptació.
THE PRESENT
Un curt emotiu que explora la percepció de la imatge corporal i la acceptació personal. Ofereix una reflexió sobre l’autoacceptació i les expectatives.
FOR THE BIRDS
Encara que és un curt humorístic, toca temes de pressió social i la necessitat d’acceptar-se a un mateix, amb una crítica a la necessitat de conformar-se amb les expectatives dels altres.
LA LUNA
És un curtmetratge de Pixar que narra la història d’un nen que acompanya el seu pare i el seu avi a la seva feina de “lunaire”. A mesura que treballen junts per recollir estrelles de la lluna, el nen es veu davant la pressió d’escollir entre seguir les tradicions familiars o trobar el seu propi camí.
PIPPER
Un curt que explora la superació de la por i la pressió que senten els individus per adaptar-se a noves situacions. Mostra com afrontar les dificultats pot portar al creixement personal.
THE LAST KNIT
Una dona, una bufanda i un precipici. L’ animació “The Last Knit”, dirigida per laura Neuvonen, ens permet reflexionar sobre com l’ obsessió i fins i tot els hàbits ens fan perdre de vista la perspectiva. I sobre la importància de, tot i tenir un objectiu fixat, viure aprenent a mesurar-nos.
LA BONA VIDA
Robert J. Waldinger és un psiquiatra i professor a l’escola de medecina de Harvard. Es conegut per dirigir l’ Estudi de l’Adultesa de Harvard, un dels estudis més llargs sobre la vida adulta i la felicitat. En la seva recerca destaca la importància de les relacions personals en el benestar i revela que les persones amb connexions significatives tenen una vida més satisfatòria.
Videos per comprendre el trastorn de la conducta alimentària
Canviant la visió i el tractament dels trastorns alimentaris amb la Sònia Ferri.
Video educatiu per comprendre i abordar els trastorns alimentaris.